Here is the detailed syllabus, books, short notes, detailed notes, video lecture for Class 6th-
Syllabus
Science || In English || In Hindi ||
Just click on the chapter name and access the notes and video lecture of that particular chapter-
Science chapters-
Chapter 01:
|
Food: Where Does It Come From
|
भोजन : यह कहाँ से आता है
|
Chapter 02:
|
Components of Food
|
भोजन के घटक
|
Chapter 03:
|
Fibre to Fabric
|
तन्तु से वस्त्र तक
|
Chapter 04:
|
Sorting Materials into Groups
|
वस्तुओं के समूह बनाना
|
Chapter 05:
|
Separation of Substances
|
पदार्थों का पृथक्करण
|
Chapter 06:
|
Changes around Us
|
हमारे चरों ओर के परिवर्तन
|
Chapter 07:
|
Getting to Know Plants
|
पौधों को जानिए
|
Chapter 08:
|
Body Movements
|
शरीर में गति
|
Chapter 09:
|
The Living Organisms and Their Surroundings
|
सजीव एवं उनका परिवेश
|
Chapter 10:
|
Motion and Measurement of Distances
|
गति एवं दूरियों के मापन
|
Chapter 11:
|
Light, Shadows and Reflections
|
प्रकाश-छायाएँ एवं परावर्तन
|
Chapter 12:
|
Electricity and Circuits
|
विद्युत् एवं परिपथ
|
Chapter 13:
|
Fun with Magnets
|
चुम्बकों द्वारा मनोरंजन
|
Chapter 14:
|
Water
|
जल
|
Chapter 15:
|
Air Around Us
|
हमारे चारों ओर वायु
|
Chapter 16:
|
Garbage In, Garbage Out
|
कचरा-संग्रहण एवं निपटान
|
Mathematics chapters-
Chapter 01:
|
Knowing our Numbers
|
हमारे नंबर जानना
|
Chapter 02:
|
Playing with Numbers
|
संख्या के साथ बजाना
|
Chapter 03:
|
Whole Numbers
|
पूरी संख्या
|
Chapter 04:
|
Negative Numbers and Integers
|
नकारात्मक संख्या और पूर्णांक
|
Chapter 05:
|
Fractions
|
अंश
|
Chapter 06:
|
Algebra: Introduction to Algebra
|
बीजगणित: बीजगणित का परिचय
|
Chapter 07:
|
Ratio and Proportion
|
अनुपात और अनुपात
|
Chapter 08:
|
Geometry: Basic Geometrical Ideas
|
ज्यामिति: बुनियादी ज्यामितीय विचार
|
Chapter 09:
|
Understanding Elementary
|
प्राथमिक समझ
|
Chapter 10:
|
Shapes (2D and 3D)
|
आकार (2D और 3D)
|
Chapter 11:
|
Symmetry: (reflection)
|
समरूपता: (प्रतिबिंब)
|
Chapter 12:
|
Constructions (using Straight edge Scale, protractor, compasses)
|
निर्माण (सीधे किनारे स्केल, प्रोट्रैक्टर, कंपास का उपयोग कर)
|
Chapter 13:
|
Mensuration: Concept of Perimeter and Introduction to Area
|
Mensureation:
परिधि की अवधारणा और क्षेत्र के लिए परिचय
|
Chapter 14:
|
Data Handling
|
डेटा हैंडलिंग
|
0 comments:
Post a Comment